Posted by: Lauma | 2010-08-31

Siera mērce

Ieskatoties ledusskapī, rodas apmēram šādas pārdomas: Kas tas par krējumu? Virsū rakstīts “saldais”, bet garšo pēc skāba. Kausētais siers pusapēsts apkaltis, siera gabals sviestmaizēm vispār sakaltis ķieģelī, turklāt tūlīt tūlīt sāks pelēt. Savukārt konta bilance, neatkarīgi no aprēķinu metodikas, sanāk drīzāk negatīva, nekā pozitīva… Piepērkot gabaliņu liesas cūkas gaļas, šajā teju bezcerīgajā gadījumā sanāk lieliska siera mērce.

2-4 personām.

  • 200g liesas cūkgaļas;
  • 100ml krējuma (der gan saldais, gan skābais);
  • 150g Mascarpone siera;
  • 100g Krievijas siera;
  • 2 ēdk. kausētā siera;
  • sāls;
  • universālais garšvielu maisījums;
  • taukviela cepšanai.

Gaļu sagriež nelielās sloksnītēs (der praktiski jebkura gana liesa cūkas daļa – arī šķiņķis u.c. kas parasti tiek uzskatīta par diezgan sīkstu). Gaļu taukvielās apcep uz vidēji lielas uguns. Pievieno krējumu, visus sierus, sāli un garšvielu. Uzvāra, laiku pa laikam apmaisot. Piesedzot ar vāku vāra uz mazas uguns 15-20 minūtes, laiku pa laikam apmaisa.

Sastāvdaļu proporcijas ir variējamas ļoti plašās robežās. Vienīgie ierobežojumi – ja mērcē krējuma nebūs vispār, tad atdziestot tā sacietēs cietā gabalā. Savukārt, ja mērcē vispār nebūs siera, tad tā būs pārāk šķidra (turklāt mērci tikai no vienas sastāvdaļas man nepatīk saukt par mērci) un ne tik garšīga. Tāpat arī diezgan brīvi var izvēlēties pievienojamos sierus, vienīgi jāuzmanās pievienojot vairāku veidu pūdētos/fermentētos sierus ar ļoti spēcīgām garšām.

Par universālo garšvielu es šeit saucu Vegetai līdzīgos maisījumus. Es izmantoju Anniņas maisījumu, kas sastāv no burkāniem, paprikas, pētersīļiem, dillēm, sīpoliem, ķiplokiem un kurkumas.

About these ads

Atstāj atbildi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

Kategorijas

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: