Posted by: Lauma | 2010-02-13

Cūkgaļas marinēšana ar majonēzi

Tad, kad apnīk ēst lielveikalos nopērkamo jau samarinēto gaļu un desas (vai arī rodās vēlēšanās kontrolēt, tieši kādas pārtikas piedevas ir pievienotas Tavām vakariņām), pie gaļas marinēšanas jāsāk ķerties pašam(-ai). Turklāt, ja vienkārši jēlu gaļas gabalu ledusskapī var glabāt dienas 2-3, tad iemarinējot šis laiks pagarinās vēl par pāris dienām.

Es taisos gaļas marinēšanai veltīt vairākus rakstus tuvākajā laikā. Tas tādēļ, ka es pati sākotnēji no šī procesa ļoti baidījos: no vienas puses gaļai manās vakariņās ir būtiska loma, bet no otras – tikko kā es kādam pajautāju, kā tad to dara, saņemu atbildi, ka tas ir ļoti vienkārši, tikai vajagot pievienot visu vajadzīgo, un drusku pamarinēt. Jauki! bet kas ir viss vajadzīgais? Tomēr dīvainā kārtā izrādijās, ka tas tiešām ir diezgan vienkārši.

Šeit būs daži konspekti, kā samarinēt cūkas gaļu ar majonēzi tā, lai to pēc tam varētu garšigi uzcept.

Ēdiena tips: rītdienas vakariņām;

Sarežģītība: vienkārši;

Roku ķēpāšana: vidēja.

Gaļas izvēle: no cūkgaļas mani mīļākie gabali ir fileja un kakla karbonāde. Lai gan neesmu vēl cūkas anatomiju apguvusi visā pilnībā, tomēr no man zināmajām daļām šīs ir vismīkstākās, ne pārāk taukainas, bet vienlaicīgi arī nav pārāk sausas (šī iemesla dēj man karbonāde patīk sliktāk). Turklāt kakla karbonāde ir lētāka par fileju un karbonādi. Ja nepieciešams ietaupīt naudu, var izmantot arī šķiņķi, bet tad rezultāts būs sīkstāks.

2-4 personām atkarībā no izsalkuma un piedevu daudzuma😉

1.variants.

  • 2 cūkas filejas vai ~600 g smags kakla karbonādes gabals;
  • 3-4 tējkarotes sinepju (krievu sinepes, no burciņas);
  • ~100g majonēzes (es parasti lietoju Provansas).

Sagriež gaļu 1-1,5cm biezās šķēlītēs. Sinepes samaisa ar majonēzi, un pēc tam to visu samaisa ar gaļu tā, lai visi gaļas gabali būtu no visām pusēm ar majonēzi. Ja tas neizdotas,  pievieno vēl majonēzi. Ieliek to visu stikla vai porcelāna traukā, un pēc iespējas cieši nosedz ar kaut kādu vāciņu vai šķīvīti – tā lai gaļa nebūtu saskarsmē ar gaisu. Liek ledusskapī vismaz uz pāris stundām.

Pāc tam liek visu uz pannas, cep uz 5-10 minūtes vidējas uguns, pēc garšas apkaisot ar sali un pipariem. Lai noskaidrotu, vai jau ir uzcepta, vai jācep vēl, vajag pārgriezt visbiezāko šķēli kādā liesā vietā un paskatīties vai tās škērsgriezums ir rozā un slapjš (tad labāk pacept vēl, ja vien ēdājiem nav patika pret pajēliem steikiem), vai gaišs un stiegrains (tad ir gatavs).

2.variants.

  • Sinepes aizvietojam ar sīpoliem. Sīpolu daudzums ir atkarīgs no viņu pieejamības: var ņemt vienu vidēji lielu sīpolu, bet var ņemt arī tik daudz sīpolu, ka to masa ir vienāda ar gaļas masu.
  • Majonēzes daudzums ir atkarīgs no sīpolu daudzuma. Ja sīpolu būs tik pat daudz cik gaļas, majonēzi var vajadzēt pat 2reiz vairāk.

Sagriež sīpolus ripiņās. Sajauc ar sagriezto gaļu un majonēzi un tālāk visu dara tāpat kā 1.variantā. Majonēze jāpieliek tik daudz, lai maisot varētu ērti visus gabalus (gan galju, gan sīpolus) noklāt ar majonēzi. Cep ar visiem sīpoliem.

3.variants

Gan 1., gan 2.variantam var majonēzei piemaisīt 1. – 2. kaudzētas tējkarotes sasmalcinātus ķiplokus, ja Tev tie garšo.

Piezīme: ja man ir nopirkta vesela kakla karbonāde, es parasti to dalu divās daļās un tad diviem cilvēkiem katru reizi paliek pāri daži gabaliņi nākamās dienas brokastīm.

P.S. Nu, jā, šī ir klasika, kas cilvēkiem, kas māk gatavot ēst, ir labi zināma, bet kādreiz taču šī lieta ir jāuzzina pirmo reizi.


Responses

  1. Ko dara tie, kam negaršo majonēze?😛 Nu labi, man gan gaļa vispār nav svarīga pusdienu vai vakariņu sastāvdaļa.

  2. Es pie tā strādāju: https://laumate.wordpress.com/2010/02/17/cukgalas-marinesana-ar-garsaugiem/


Vēlies kaut ko piebilst?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

Kategorijas

%d bloggers like this: