Posted by: Lauma | 2010-02-17

Cūkgaļas marinēšana ar garšaugiem

Otrais stāsts par gaļas marinēšanu. Šoreiz par marinēšanu ar dažādām garšaugiem, bez etiķa vai majonēzes.

Ēdiena tips: rītdienas vakariņām;

Sarežģītība: vienkārši;

Roku ķēpāšana: tik cik sagriezt gaļu.

Par gaļas izvēli vairāk aprakstīts pirmajā, lai gan šoreiz piesaukšu kakla karbonādi, šādi marinēt var arī citas puslīdz liesas cūkas daļas, piemēram, fileju. Tāpat tur var atrast, kā noteikt, vai cepamie gabali ir gatavi.

2-4 personām atkarībā no izsalkuma un piedevu daudzuma.

Marinēšana ar citronu un zaļumiem.

  • ~600 g smags kakla karbonādes gabals;
  • 1 citrons, rūpīgi nomazgāts;
  • garšvielas – timiāns, rozmarīns, raudene utt;

bet ja ir nepatika pret šīm zaļajām, smaržīgajām garšvielām, vai tās aizstāt ar dažādiem pipariem un rupjo sāli.

Man šim marinājumam mīļākais ir garšvielu maisījums “Erbe di Provenza”, kas sastāv no rozmarīna, timiāna, raudenes, majorāna un kalnumētras, nopirku Stockmann’ā. Starp citu, iepērkoties, der zināt, ka raudene un oregano ir viena auga dažādi nosaukumi.

Gaļu sagriež šķēlēs. Citronu griež škēlītēs, mizu nost neņemot. Ņem trauku (vislabaak porcelāna vai stikla), ieliek apakšā pāris škēlītes citrona un pa uzkārto virsū pirmo gaļas kārtu. Nokaisa uzlikto gaļu ar garšvielām – diezgan dāsni, tā lai var redzēt, ka tur ir kaut kas kaisīts – un tad uzliek nākamās citronu šķēlītes. Tā turpina, kamēr visa gaļa sakrāmēta. Beigās augšu nokaisa ar garšvielām un nokrāmē ar citrona šķēlītēm. Ja grib var uzzpiest nedaudz sulas.

Gaļas trauku pēc iespējas cieši nosedz ar kaut kādu vāciņu vai šķīvīti – tā lai gaļa nebūtu saskarsmē ar gaisu. Liek ledusskapī vismaz uz pāris stundām. Pāc tam liek gaļu uz pannas, cep uz 5-10 minūtes vidējas uguns. Ja cep ar iesmiem uz grila, tad citronus var saspraust pa vidu gaļas gabaliem (tad gaļas gabalus labāk griezt mazākus kā pilna kakla karbonādes šķēle), bet uz pannas cepot, es tos vienkārši izmetu.

Citrona šķēlītes es parasti nogriežu krāmēšanas procesā, lai, ja daļa citrona paliek pāri (kā parasti notiek), tā nesagriezta labāk glabātos nākamajai pielietošanas reizei. Citrona šķēlītes katrā kārtā kārtā lieku tā, ka pa vidu paliek pirkstu platas atstarpes. Citrona šķēļu plānums ir atkarīgs no griezēja veiklības, pacietības un taupības – ja sagriež plānāk, tad ar vienu citronu var iemarinēt lielāku gaļas daudzumu, bet biezāk sagriezt parasti ir vieglāk. Gatavās gaļas garšas īpatnības tas īpaši neizmaina.

Marinēšana ar muskatriekstu.

  • ~600 g smags kakla karbonādes gabals;
  • malts muskatrieksts;
  • rupjā sāls un pipari.

Rīkojās līdzīgi kā iepriekšējā variantā – sagriež gaļu škēlēs un pa kārtai krāmē stikla vai porcelāna traukā. Katru kārtu bagātīgi apkaisa ar malto muskatriekstu (tā ka plekjiem vien ir redzami brūns) un sāli. Tālāk rīkojās kā pārējos variantos – gaļas trauku cieši nosedz un nākamājā vakarā cep. Cepšanas laikā var pievienot piparus.


Responses

  1. Vakar atklāju, ka citronā un Saldavas šašļika garšvielās marinēta gaļa ļoti labi garšo ar pesto mērci.


Vēlies kaut ko piebilst?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

Kategorijas

%d bloggers like this: