Posted by: Lauma | 2010-02-22

N.Sīmena: Pavārgrāmata puišiem, kas vēlas pārsteigt meitenes

Ar šo vēlos iesākt vēl kādu, cerams, būtisku sadaļu šajā blogā – pavārgrāmatu apskatus. Pavārgrāmatas ir daudz un dažādas, bet šajā sadaļā ceru stāstīt par pavārgrāmatām, kas man ir likušās vērtīgas, cerībā, ka tās palīdzēs vēl kādam. Šī pavārgrāmata man ir mīļa ar to, ka dotās receptes ir vienkārši pagatavojamas (un labi izskaidrotas), bet vienlaicīgi arī garšas ziņā interesantas, un pat kaut kādā mērā elitāras, lai gan nav ļoti dārgas.

Autors: Nikola Sīmena
Nosaukums: Pavārgrāmata puišiem, kas vēlas pārsteigt meitenes
Izdevniecība: Zvaigzne ABC
Izdošanas gads: 2009
Cena: ~3,5Ls
Tulkota no: Nicole Seeman. THE COOKBOOK FOR GUYS who want to impress girls but have little equipment and even less experience (bet man liekas, ka oriģinālā tā grāmata ir franču valodā)
Mērķauditorija: iesācēji un tie, kas grib interesantu, bet vienkārši radāmu ēdienu

Nelielā grāmatiņa (katrā dimensijā tās izmēri tikai nedaudz pārsniedz CD kastīti) satur aptuveni 50 receptes, kas paredzētas uz iesācējiem ar vājām gatavošanas prasmēm (vai arī gatavotājiem, kas grib darīt kaut ko tiešām vienkāršu).

Kā jau nosaukums (it īpaši oriģinālais) vēsta, tad lielākā daļa recepšu ir orientētas uz to kā ar pēc iespējas vienkāršākām darbībām iegūt ēdienu, kas atstāj labu iespaidu uz tā ēdāju. Šī gŗamata mani visvairāk iepriecināja ar to, ka uzskatāmi parāda, ka vienkārši pagatavojama recepte vienlaicīgi var būt arī izsmalcināta – piemēram, vīnā sutināta gaļa – daudziem cilvēkiem, pat tiem kas gatavo ēst ļoti labi, tas nav ikdienišķs ēdiens, tomēr šeit piedāvātajā receptē to var pagatavot nepilnas stundas laikā, un 40 minūtes no šī laika gaļa uz mazas uguntiņas savā nodabā zem vāka sutinās, kamēr gatavotājs dara jebkuru citu noderīgu vai interesantu darbību.

Grāmatas pozitīvās iezīmes:

  • Recepšu vienkāršība – ēdiena pagatavošanai nepieciešamās darbības tipiski ir kaut ko samaisīt, kaut ko sagriezt, apcept, pasutināt zem vāka utt. Nekādas komplicētas vārīšanas līdz precīzi 82,5grādu tempratūrai vai iegriezumi gaļā, kas jāpiepilda un pēc tam jāaizšuj.
  • Precīzi definēti sastāvdaļu daudzumi – jā, lai gan sāls daudzuma ēdienam tiešām ir gaumes jautājums, tomēr, kamēr esi iesācējs, apraksti “pa šķisniņai no katŗam garšvielām” ir grūti interpretējami. Mana pieredze liecina, ka vispirms ir jāgatavo ēdieni ar skaidri zināmiem sastāvdaļu daudzumiem, un jāattīsta “šī pēc garšas” izjūta. Sākumā man likās ka mērvienība “1 krūze” ir nenoteikta, bet tad es atradu, ka grāmats sākumā ir nodefinēts, ka krūze ir ~200g.
  • Aprakstu vienkāršība – lai visus saprastu, nav obligāti zināt, ko nozīmē fritēt, blanšēt utt.
  • Receptes satur salīdzinoši maz dažādu sastāvdaļu.
  • Ir pārstāvētas dažādas ēdienu grupas – pamatēdieni, piedevas, uzkodas, saldie. Zupu gan nav.
  • Grāmatas lapas ir no salīdzinoši bieza spīdīga papīra, tāpēc tā ir nedaudz izturīga pret iebraukšanu ar ne gluži tīrām rokām, kas man noder, jo gatavojot jaunu ēdienu pavārgrāmatu turpat virtuvē vien mētāju. Turklāt grāmatas mazais formāts ir ērts, ja viņa jānovieto uz  galda kur jau tā maz vietas.
  • Cita starpā ir iekļauta arī sadaļa kurā aprakstīts, kā uzvārīt rīsus, makaronus un vēl šo to no tipiskajām piedevām – lietas ko parasti pavārgrāmatās neraksta, jo pieņem, ka tas visiem jau ir zināms. Bet kadreiz taču tas ir jāuzzina pirmo reizi🙂

Ko es no šīs grāmatas būtu gribējusi vēl:

  • Salīdzinoši liela daļa grāmatas ir veltīta visādiem uzkodām un salātiem, man būtu gribējies, lai tā vietā būtu vairāk pamatēdienu. (Labā jau vienmēr gribās vairāk🙂 )
  • Grāmatai ir brošētais iesējums, tāpēc tā sasodīti labi veras ciet taisni tad, kad rokas ir visnetīrākās.

Pagaidām esmu no šīs grāmatas izmēģinājusi “cūkgaļas fileju ar Rokforas sieru” (man ļoti garšo, tikai mērce sanāk par šķidru) un “vistas krūtiņu ar paprikas mērci” (ļoti viegla un dietiska), plānoju izmēģināt “lasi ar ingveru” un “garneles kokospiena un karija mērcē”, tāpāt droši vien no “ar Fetas sieru un piparmētrām pildītiem cukīnī” neizbēgšu, jo rudeņos visādi kabačveidīgie pārpludina manu virtuvi man atļauju neprasot.


Responses

  1. […] Ēdiena tips: uzkodas; Sarežģītība: vienkārši; Roku ķēpāšana: vidēja; Recepte ņemta no Pavārgrāmatas puišiem, kas vēlas pārsteigt meitenes. […]


Vēlies kaut ko piebilst?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

Kategorijas

%d bloggers like this: