Posted by: Lauma | 2010-03-11

Cepampapīrs

… jeb ko man neiemācija mamma par šo ārkārtīgi noderīgo virtuves piederumu.

Padomju laikos cepamais papīrs bieži bija leģendārs, pavārgrāmatās pieminēts, taču reti atrodams priekšmets, kas tādēļ pielietietos tika ārkārtīgi reti un neizmērojami taupīgi. Drošvien tāpēc, skatoties mammas rīkošanos pa virtuvi, man tā arī nebija radušās aizdomas, kam gan šāds papīrs varētu būt izmantojams. Tomēr apvienojot lasītos gatavošanas aprakstus ar uz savas ādas pārbaudīto, sāku saprast, ka mūsdienās iesācējai mājsaimniecei tas ir pārsteidzoši noderīgs izstrādājums! Tas lieliski kompensē dažādu pieredzes trūkumu vai nepietiekamu veiklību. Šeit gribu apkopot, manuprāt, lietderīgāko no atrastā.

Cepamais papīrs ir īpašā veidā apstrādāts papīrs (tiešām no celulozes!) – tas ir izturīgs – mitrumā nesadalās, cepeškrāsnī nedeg utt., un “mazlipīgs”. To ražo, vispirms apstrādājot ar skābi un pēc tam piesūcinot ar kaut ko eļļainu, piemēram, silikonu. (To es lasiju internetā, labojiet mani, ja kļūdos.)

  1. Tu neesi drošs(-a), kā pēc cepšanas šo meduskūku, biskvītu, cepumu utt, dabūt nost no pannas, to nesalaužot?
    Cept var nevis pa tiešo uz pannas, bet ieklāt tajā cepamo papīru. Ja cep apaļā formā ar izņemamu dibenu, tad tās dibenu noklāj ar cepampapīru un, liekot formai klāt malas, papīru iespiež starp formas malām un dibenu. Dubults labums: papīrs arī nekur nevar aizbēgt. Pēc cepšanas ar nazi atgriež kūku no formas malām, formas malas noņem, un kūku ar visu papīru eleganti nobraucina uz šķīvja. Ja šādi ir uzcepta kāda pildāmas kūkas kārta, tad šo kārtu var apmest otrādi un papīru novilkt kā plāksteri, vajadzīas gadījumā piepalīdzot ar nazi. Ja cep pannā / formā, kur papīru šādi nevar fiksēt, tad var vajadzēt, lai kāds papīru pietur, kamēr kūka/cepumi tiek uz viņa uzlikti/uzziesti, jo papīrs labi slīd pa pannu.
  2. Tev ir jāizrullē kāda lipīga masa? Tev jāizrullē kaut kas, kas pēc tam lielā gabalā nesaplīsis kaut kur jāpārvieto?
    To rullējot var apklāt ar cepampapīru vai rullēt uz cepampapīra.
    Rullējot Simnela kūkai marcipānu, kas atjaukts ar olu, es to rullēju starp divām cepampapīra loksnēm, pēc tam virsējo noņēmu un ar visu apakšējo loksni kopā aiznesu izrullēto masu līdz kūkai, uzmanīgi pagriezu otrādi, uzklāju ar visu papīru uz kūkas un beigās papīru kā plāksteri novilku nost. Nesot tāpat, marcipāna masa pa ceļam būtu saplīsusi un nokritusi vai vismaz izstiepusies.
    Ja rullē uz papīra, iesaku ņemt lielu loksni, lai uz tālākajiem stūriem var uzlikt kādu ievārījuma burciņu un papīrs neslidinās apkārt. (Cepot Simnela kūku, slidināšanās problēmu atrisināja tas, ka uz galda jau bija pielipis nedaudz marcipāna masas no neveiksmīgaiem mēģinājiem rullēt bez papīra).
  3. Tavai pannai/formai ir kāds defekts?
    Manai apaļajai formai vienā malā ir divas izcilnas kniedes, kas daudzās kūkās izrauj gabalu, tāpēc es tās piesedzu ar papīra gabaliņu (vienu galu iespiežot starp izņemamo dibenu un formas malu).

Turklāt, ja zem kūkas paklāta follija, tad griešanas procesā nelieli follijas gabaliņi bieži nonāk ēdāju porcijās. Ar cepamo papīru tā notiek daudz retāk.

Šie noteikti nav vienīgie pielietojumi. Papildinājumi?


Vēlies kaut ko piebilst?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

Kategorijas

%d bloggers like this: