Posted by: Lauma | 2010-03-26

Cūkgaļas marinēšana vīnā

Kārtējais stāsts par gaļas  marinēšanu. Šoreiz gan tikai viena recepte. Šī recepte ir noderīga, ja kādu iemeslu dēļ aizstāvējusies puspudele sausā vīna, kas no stāvēšanas zaudējusi aromātu. Galvenais ir nesadezināt sīpolus!🙂

Ēdiena tips: rītdienas vakariņām;
Sarežģītība: vienkārši;
Roku ķēpāšana: neliela.

Gaļas izvēle vēl jo projām klasiskā – vislabāk kakla karbonāde, bet der arī fileja, karbonāde, šķiņķis. Vairāk par to rakstiju pirmajā rakstā par gaļas marinēšanu.

2-4 personām atkarībā no izsalkuma un piedevu daudzuma.

  • ~600g cūkas kakla karbonādes;
  • 2-3 sīpoli;
  • ~200g sausa vīna (atkarīgs no marinēšanai izvēlētā trauka);
  • 2 kanēļa miziņas;
  • pipari pēc izvēles (es parasti piemetu dažus nemaltus melnos);
  • ~100g saldais krējums.

Gaļu sagriež ~cm biezās sķēlēs, un šīs šķēles tālāk kaut kādos mazākos gabaliņos, lai uz pannas vieglāk maisīt.

Sagriež ripiņās sīpolus. Saliek stikla traukā gaļu, sīpolus, piparus un kanēli. Visu samaisa (man visērtāk ir ar roku) un pielej tik daudz vīna, lai gaļa ir nosegta. Piesedz ar šķīvīti un liek ledusskapī vismaz uz pāris stundām.

Izvelk no vīna sīpolus un un gaļu, liek uz sakarsētas pannas uz lielas uguns. Nelielā daudzumā taukvielu,  cep, līdz sīpoli sāk brūnēt. Samazina uguni, uzlej krejumu, ieliek no vīna izvilktās kanēļmizas un sutina / cepina līdz gaļas gabaliņi iekšā vairs nav jēli. Pirms pasniegšanas kanēļmizas izvelk.

Piezīmes

Lielākā daļa sastāvdaļu daudzumu šajā receptē ir variējami. Esmu dzirdējusi, ka gruzīniem piedēvē apgalvojumu, ka labā cepamgaļā sīpoliem jābūt tikpat daudz kā gaļai. Man tagad pavasarī tik daudz sīpoli mēdz nebūt – kaut vai tāpēc, ka tie aug pat ledusskapī. Krējumu es parasti lieku nedaudz – lai gaļa un sīpoli tajā būtu apmuļļājušies, bet nekāda “garā” mērce nesanāktu. Ja grib garu mērci, tad jāliek klāt ne tikai papildus krejums, bet arī milti vai kausētais siers, un tas būs citas dienas stāsts. Kanēļmizu likšana ir gaumes jautājums, bet man patīk – šķiet tā pas kopā ar vieglo saldumu, ko dod vīns.

Var gatevot arī kā šašļiku/steiku – sagriezt gaļu lielās šķēlēs, kārtīgi izcept un beigās nelikt klāt krejumu. Šādi rīkojoties sīpolus uz pannas vajag likt vēlāk kā gaļu, vai arī apcept atsevišķi.

Ja lieto balto vīnu, mērce, pateicoties krejumam sanāk ļoti skaistā brūnā krāsā. Ar sarkano neesmu mēģinājusi, bet nekam sliktam nevajadzētu būt.

Stikla trauks marinēšanai, protams, nav obligāts, lai gan iesakāms. Gudri vīri stāsta, ka no stikla vismazāk kaut kas var iemarinēties gaļā. Galvenais ir marinēšanai nelietot alumīnija traukus  – tie ir jūtīgi pret vīna skābumu.

Vieglākais veids, kas man ir zināms, kā samaitāt šo ēdienu, ir cepot sadedzināt sīpolus – tad visa mērce garšo pēc oglēm.


Vēlies kaut ko piebilst?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

Kategorijas

%d bloggers like this: