Posted by: Lauma | 2010-05-06

Kokosriekstu un citronu kūka

Šo recepti man iedeva draudzene, kura savukārt to bija norakstījusi no kaut kādas man nezināmas M.Rītiņa pavārgrāmatas. Tā kā tā ir viņai diezgan mīļa recepte (turklāt ne īpaši precīzi pierakstīta), tāpēc, lai piedod Rītiņa kungs par papildinājumiem.

Ēdiena tips: kūka;
Sarežģītība: vienkārši, bet laikietilpīgi un garlaicīgi;
Roku ķēpāšana: vidēja.

uz 22cm apaļo formu

pamatnēm:

  • 100g kokosrieksta;
  • 200g sviesta;
  • 3 tējk. cepamā pulvera (strīķētas);
  • 200g miltu;
  • 200g cukura;
  • 2 citronu miziņas;
  • 4 olas;

pildījumam:

  • 4 citronu filejas;
  • 280g pūdercukura.

1. Sarīvē kokosriekstu.  Sajauc kopā izsijātus miltus ar cepemo pulveri, citrona miziņu, cukuru, kokosriekstu skaidiņām un sviestu. Samīca. Pievieno pa vienai samaisītas (nav nepiciešams uzputot) olas.

2. Cep pamatnes 2 ar cepampapīru izklātās pannās apmēram 225 grādu tempratūrā 30 minūtes.

3. Pagatavo pildījumu. No visiem četriem citroniem izgriež filejas (mīkstumiņus bez sēklām, mizām vai iekšējām plēvītēm), un, ja nepieciešams, sadala gabaliņus mazākos – lai lielākie ir apmēram trešdaļšķēlītes lielumā. Filejas kopā ar griešanas laikā izspiesto sulu liek bļodā, pieliek pūdercukuru un labi samaisa.

4. Kad kārtas kādas 5 minūtes padzisušas, kārto kūku – vispirms viena pamatnes kārta, tad puse pildījuma, tad otra pamatnes kārta, tad otra puse pildījuma. Ieliek ledusskapī uz  nakti, lai pildijums labi iesūktos kūkā.

Piezīmes

Draudzene teica, ka viņai labāk patīk ja kokosriekstus pieliek vairāk, tāpēc lai pagatavotu torti 28 cm formā es ņēmu 2x vairāk kokosriekstu, bet visas pārējās sastāvdaļas – 1,5x vairāk.

Viens paliels kokosrieksts izmizots (un izdzerts😉 ) sver apmēram 250g. Es griezu nost brūno gar mizu esošo kārtiņu, jo mans kokosrieksts pāris vietās tieši zem šīs brūnās kārtiņas bija nedaudz iebojājies. Domāju, ka ja kokosrieksts ir labs, tad brūnumus var arī atstāt.

Citronu ķidāšananu iesaku veikt pirms kokosrieksta rīvēšanas. Vai arī rīvēšanas procesā vajag ļoti sargāt pirkstus, jo pat viegli sarīvētos pirktu galiņos citronu sula kož ļoti neptīkami.

Mīkla sanāk ļoti mīksta un lipīga – gandrīz kā krēms -, bet cepās ļoti pateicīgi – to varēja droši pavilkt no krāsns ārā, pabakstīt, un pretstatā citām kūkām šī tāpēc nemēģināja sakristies.

Pildījumu gatavo no lieliem citroniem, vai arī ņem vairāk citronu.

Gatavojot pildijumu, iesaku pūdercukuru izsijāt – es tā neizdariju un pūdercukura kunkuļi tā arī neizšķīda. Nebija liela nelaime, bet nebija arī pārāk smuki. Turklāt nākamreiz es droši vien katru pildijuma pusi gatavošu savā traukā, citādi starp pirmo un otro kārtu nonāca visi citrona gabaliņi, bet virsai palika sīrups.

Kārtas cepu pēc secīgi gāzes cepeškrāsnī bez ventilatora formā ar noņemamām malām. Ar cepampapīru noklāju tikai formas apakšu (cepampapīra malas iespiežot starp formas dibenu un malām), ar atdalīšanu problēmas neradās.

Tā kā es biju nepareizi aprēķinājusi cik daudz laika man aizņems citronu izķidošana, tad 1.kārta man padzisa nevis 5, bet45 minūtes. Arī nekas traks nenotika, lai gan liekas, ka otrā – daudz siltākā kārta pildijumu uzsūca daudz labāk.

Kopsavilkums: šī kūka ir laba ar to, ka gatavošanas procesā ir diezgan grūti pieļaut kļūdas, kas ievērojami pasliktinātu, garšu. Tomēr, lai izgriestu filejas 6 citroniem (jo es savai lielajai formai ņēmu visu 1,5x vairāk) ir zvēra darbs, kas prasa lielu pacietību.


Vēlies kaut ko piebilst?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

Kategorijas

%d bloggers like this: