Posted by: Lauma | 2011-10-09

Meduskūka

— Mammu, kāpēc tu brāļa dzimšanas dienas torti izrotāji ar želejas knupīšiem? Viņš taču vairs nav tik maziņš!
— Nē, taču! tās ir kaklasaites! Kā lielam vīrietim!

Lēti, salīdzinoši vienkārši, diezgan laikietilpīgi (lielai kūkai), un ļoti nostaļģiski. Vismaz man.

Ēdiena tips: kūka;
Sarežģītība: vidēja;
Roku ķēpāšana: mīkla — ir ļoti, ļoti lipīga;
Recepte mammai kādreiz bija pierakstīta uz apšņurkušas perfokartes.

Mīklai:

  • 1gl medus;
  • 1gl cukura;
  • 3 olas;
  • 3gl miltu;
  • 3 tējk. sodas (strīķētas).

Pildījumam:

  •  1l skāba krējuma;
  • 1gl cukura.

Rotājumiem – visbanālākās želejkonfektes, ko vien var veikalā atrast.

gl ir glāze nevis galons🙂 Viena glāze parasti ir 200ml, bet es pāris reizes esmu pārpratuma pēc taisījusi arī ar 250ml glāzi, un arī bija labi.

Ja medus ir sacukurojies, to  karsta ūdens peldē izkausē. Izklāj pannu ar cepamo papīru. Sajauc visas mīklas sastāvdaļas vienmērīgā un ļoti lipīgā mīklā. Es to daru ar roku.

Noziež ar cepamo papīru izklāto pannu ar mīklu plānā kārtiņā. Liek cepeškrāsnī 200–220C tempratūrā un cep 30–35 minūtes — līdz kārta ir izcepusies tumši brūna. Izcepto kārtu ar visu cepamo papīru noliek padzist, un atkārto šajā rindkopā aprakstītās darbības tik ilgi, kamēr visa mīkla izcepta. Tās būs kūkas daudās kārtas. Tas nekas, ja pēdējā kārta sanāk nepilna.

Kad kārtas ir padzisušas, nolupina tām cepamo papīru, un vajadzības gadījumā piegriež vēlamajā formā. Vienu (mazāko) kārtu saplucina drupačiņās rotāšanai.

Sajauc 0,75–0,8l krējuma ar cukuru. Uz liela šķīvja vienu izcepto kārtu, bagātīgi to noziež ar pildījumu (arī no sāniem). Liek nākamo kārtu un atkal bagātīgi noziež ar krējumu. Tā turpina līdz beidzas kārtas. Atstāj pa nakti ievilkties.

No rīta kūku “nokrāso” ar pāri palikušo krējumu, un malas (tās noteikti būs robainas un jocīgas) aplīmē ar iepriekš sagatavotajām drupačiņām. Virsu rotā ar želejkonfektēm.

Piezīmes.

Es parasti cepu ~24×24 cm lielā kvadrātveida formā un drupačām izmantoju nevis atsevišķu kārtu, bet gan katrai kārtai nogriežu maliņas, jo tās nezkāpēc man vienmēr sanāk biezākas. No divām mīklas porcijām man sanāk 6–8 kārtas.

Mīklu maisu ar roku un pannā izziežu ar karotes aizmuguri. Jāizziež pavisam plāni (mazāk kā 0,5cm biezumā), jo cepot mīkla stipri celsies. Ja pēc izvilkšanas no krāsns kārtas ir lipīgas vai dziestot sakrītas, tas nozīmē, ka nav cepts pietiekami ilgi.

Procesu var pātrināt, ja ir pieejama ļoti liela panna, bet plānots izcept pavisam mazu kūciņu: tad var izcept kārtu pa visu lielo pannu un tad sagriezt, piemēram, četrās vienādās daļās.

Kūka ir ļoti sātīga, ar 2 porcijām var labi pārbarot kādus 10 cilvēkus.

P.S. Skābo krējumu šajā receptē nedrīkst aizvietot ne ar ko saldu.


Responses

  1. Kūka ļoti garšīga (domājams, ka atkārtošu), bet man ir dažas piezīmes šajā sakarā.
    1)Man sanāca citi cepšanas laiki/temperatūras – pie šeit minētajiem ieguvu kaut ko stipri apdegušu. Pati nostabilizējos pie 175C un apmēram 20-25 minūtēm, kaut gan iespējams, daudz kas no cepeškrāsns tipa atkarīgs. Es izmantoju elektrisko cepeškrāsni ar siltumu no abām pusēm. Tā kā taisīju dubultu devu, vienas kārtas iešana zudumā (tika vēlāk nograuzta tāpat) nebija nekāda liela nelaime.
    2) Šķiet, ka te nav minēts, bet Lauma man ieteica izmantot pēc iespējas treknāku skābo krējumu, kas ir biezāks, lai vieglāk iesmērēt. Pēc Mērfija likuma, brīdī, kad gāju ar 2L burku uz Daugavas veikaliņu, tur bija palicis tikai 15%, tad nu to pašu arī paņēmu. Lai gan kūka izdevās visnotaļ garšīga, tomēr tajā tika iedabūta tikai apmēram puse no ieplānotās krējuma masas, jo, pievienojot cukuru, krējums kļuva pārsteidzoši šķidrs, tāpēc īpaši biezās kārtās smērēt neizdevās – tecēja nost. Pārējam pieliku želantīnu un ieguvu visnotaļ garšīgu krēmu, lai laba manta neiet zudumā😀 Pēc nostāstiem gan, ar pietiekamu iemaņu līmeni arī lieso krējumu var iedabūt kūkā pilnā apmērā😉

  2. ļoti garšīgi ,j avienā kārtā, parasti pirmajā kopā ar krējumu ielieku izmērcētas, sīki sagrieztas melnās plūmes


Vēlies kaut ko piebilst?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

Kategorijas

%d bloggers like this: