Posted by: Lauma | 2011-10-13

Kā šejieni atrod (padomi un vienkārši komentāri)

Iedvesmojoties no saprge stāstiem par to, kās meklētāji uztver naktineicu, un Cauruma stāsta par šo pašu tēmu, nolēmu iemest aci savos meklēšanas pārskatos. Parasti tur ir vaicājumi ļoti atbilstoši bloga tēmai, nekā tik kurioza.

Uz aci izskatās, ka populārākie ir “bezalkoholiskais mojito”, “siera mērce”, “bezē cepumi”, “tiramisu kūka” (slinkums gan vākt “gudrāku” statistiku, kas saprot, ka “siera mērce” un “siera merce” tas pats vien ir).

Tomēr atradās arī daži vaicājumi, kurus gribu pakomentēt. Vispirms par kulinārām tēmām.

  • “krustnagliņas aug” Indonēzijā. Ir ieaudzinātas arī Indijā, Madagaskarā, Zanzibārā, Pakistānā, Šrilankā un vēl šur tur. (To es izlasīju Vikipēdijā.)
  • “kā iegūt pūdercukuru”, “kā var dabūt pūdercukuru” — var samalt tīrās (!) kafijas dzirnaviņās vai sagrūst piestā. Būtiski ir starp malšanas reizēm kafijas dzirnaviņas drusku padzesēt, jo cukurs ir daudz cietāks kā kafija, tāpēc dzirnaviņas sakarst vairāk un var nosvilt. Starp citu, mana lielā bērnības blēņa bija krāsaino augļu karameļu malšana. Ā, vēl jau ir vienkāršais variants — nopirkt praktiski jebkurā pārtikas veikalā.
  • “sabojājusies ola” — melna un smird. Briesmīgi smird. Ja nesmird tā, ka elpu ņem ciet, nav sabojājusies.
  • “koriandra zaļās lapas” (pazīst arī kā kinzu) var ēst, piemēram, nelielos daudzumos likot pie salātiem. Līdzīgi kā ar pētersīļiem – garšai ir forši, bet salātus vieniem pašiem taisīt nevar.
  • “marinēšana teflona” — ummm… Katrā ziņā marinēt teflona traukos noteikti neiesaku.
  • “vista mango etiķis” — vistas fileju sagriet gabaliņos, sacept ar medu un pipariem, pasniegt ar salātlapām un vīnogām vai meloni, visu pārslacīt ar mango etiķi un riekstu vai mandeļu eļļu.
  • “saldēti ķirbji” — nez, man nekad nevajag. Es taisu biezenī un leju tīrās burkās un lieku parastajā ledusskapja nodalījumā.
  • “marcipana olas lieldienam” — uztaisa marcipāna masu (recepte šeit, klasiski pistāciju vietā lieto mandeles, bet garšīgi ir arī ar lazdu riekstiem; citus veidus neesmu izmēģinājusi) un saveļ olveida bumbiņās? Nu vēl var pamērcēt kausētā šokolādē vai kausētā cukurā, lai labāk turās kopā.
  • “adreses gaļas marinēšanai” — nē. Priekš tam ir Google, Bing, DuckDuckGo un citi tādi.
  • “katalonijas krēms” — lielos vilcienos tas pats brullē vien ir. Krēmam liek klāt apelsīnu vai citronu miziņas un kanēli vaniļas vietā, cukuru karamelizē nevis ar atklātu uguni, bet karstu dzelzi. (Tā atkal saka Vikipēdija.)
  • “ogas kinza”, “kinzas sēklas” — kinzas augļi ir tās pašas koriandra sēkliņas, ko kaisa uz Borodinas maizes.
  • “kā marinēt cūkgaļas fileju” — fileja ir vismīkstākā un vieglāk pagatavojamā cūkas daļa, tāpēc jebkura recepte, kura vispār ir paredzēta cūkgaļas marinēšanai, derēs arī filejai.
  • “kā notīrīt mandeles” — parasti nekas slikts nenotiek, ja plāno brūno miziņo nost nenotīra.
  • “trauki marinesanai” — vislabāk stikla un porcelāna, tad ir diezgan droši, ka marinēšana nebojās trauku un trauks nebojās marinēšanu😀 Bet vispār cilvēki marinē arī emaljētajos un pat plastmasas traukos. No alumīnija gan iesaku uzmanīties, skābes var ar trauku reaģēt un radīt neveselīgus alumīnija savienojumus.
  • “bezē cepumi ar riekstiem” — uztaisa bezē un pirms cepšanas iemaisa sadrupinātus riekstus. Vai arī kad bezē jau ir uz pannas, katrā cepumā iebaksta pa vienam riekstam.
  • “kā nosvērt pūdercukuru” — ar svariem, tāpat kā jebkuru citu substanci?! Vēlams svēršanas laikā nešķaudīt.
  • “kas ir marinēšana” — pārtikas produktu iebāšana uz laiku kaut kādā šķidrumā, kas aizkavē bojāšanos un maina garšas īpašības.
  • “krustnagliņas angliski” — clove.
  • “marcipāna masas uzklāšana” — uz puslīdz gludām virsmām pietiek ar izrullēšanu pirms tam. Līdz apaļu toršu noklāšanai vēl neesmu kvalificējusies.
  • “ar ko piesūcina cepamo papīru” — izrādās, ka vārda “piesūcināt” tiešajā nozīmē — ne ar ko. Viņu vai nu pārklāj ar silikonu, vai arī pamērcē sērskābē vai cinka sulfātā, kas noreaģē ar papīru, padarot tā virsmu tādu, kāda jau nu cepamajam papīram viņa ir. (Arī ši gudrība man no Vikipēdijas.)
  • “saldēta marcipāna kūka” — rūpīgi iesaiņojot, Simnela kūku vajadzētu varēt saldēt. Bet priekš kam?
  • “ka pagatavot cepumus bez cepampapira” — kārtīgi nomiltojot pannu un cenšoties nolasīt cepumus no pannas, kamēr tie nav atdzisuši. Kā arī izvēloties ne pārāk trauslus cepumus😉
  • “želantīna daudzums”, “želantīna plāksnītes” — ir kaut kas diezgan maģisks. Ja saproti angliski, iesaku šo rakstu par želantīna plāksnīšu īpatnībām.
  • “kinza angliski” — coriander, cilantro (lapas).
  • “kĀ pareizi griezt kakla karbonĀdi” — atkarīgs no receptes, bet lielākoties tāpat kā jebkuru citu gaļas gabalu — perpendikulāri šķiedrai. Laimīgā kārtā vismaz cūkas kakla karbonādei visiem tiem muskuļiem šķiedra tiešām ir puslīdz vienā virzienā, sadalīt pa muskulim nevajag.
  • “ko darit ar cūkgaļas kakla karbonāde” — tas ir mīksts, nesauss gabals, labi piemērots visa veida cepšanai, cepetī vai uz pannas, marinētu vai nemarinētu. Var taisīt mērci. Droši vien var arī vārīt. Tipiski pagatavošanas problēmas rodās ar sausiem vai sīkstiem gabaliem, kakla karbonādei nepiemīt ne viens, ne otrs trūkums.
  • “cepamais papīrs formā” — ja formai ir noņemamas malas, tad ar cepampapīru var noklāt formas dibenu un tad uzlikt formas malas, iespiežot papīra malas stap formas dipenu un malām. Ļoti ērti, nebēg prom, un vairumam gadījumu ar to arī pietiek, ja malas piedeg, tās var ar nazi atgriezt.
  • “melases sirups noperkams” — Latvijā, diemžēl, neesmu redzējusi. Bet pārtika lielveikalos reizēm ir tumšais cukura sīrups vai kļavu sīrups, ar tiem bieži var aizvietot.
  • “cept bez cepampapīra”, “ja nav cepampapirs” — atkarīgs no receptes. Var gadīties, ka nevar. (Skatīt arī augstāk par cepumiem.)
  • “cik ilgi jacep pildita vista?” — nezinu, ceru kādreiz uzzināt.
  • “silikona papīrs pannam” — saucas cepamais papīrs vai cepampapīrs, angliski baking paper.
  • “vai cūkgaļu var matrinēt ar oregano” — jā! Man ļoti garšo! Tas labi sader ar citronu, timiānu un rozmarīnu.
  • “auzu pārslas un ātrvārāmās” — ātrvārāmās ir plānākas. Ja ātrvārāmas lieto cepumos, tās sadrūp un nav tik pamanāmas kā parastās.
  • “šokolādes kausēšana” — katliņā ar karstu ūdeni liek trauku ar šokolādi un maisa.

Un vispārīgi.

  • “kā pārsteigt meiteni” — izdarot kaut ko tādu, ko tikai cilvēks, kas ir ievērojis viņas specifiskās patikas un prieciņus, var izdarīt.
  • “laumas” — nē, es esmu tikai viena.
  • “lauma dūmiņa” — noteikti ne šeit.
  • “ikdienas piezīmes” — no tā es šeit cenšos maksimāli izvairīties.
  • “viktorija puķe” ir ēdienu blogere, bet es tā noteikti neesmu.
  • “viktorija puke kulinārais blogs” — nē, tiešām nesaprotu, kāpēc šeit?!
  • “pakārties” — nevajag. Tiešām. Ja tagad tiešām ir tik slikti, tad nākotnē noteikti būs labāk.
  • “kas par daudz”, “papīra kniedes”, “67444448”, “kas bumbieriem ir nepieciešams”, “ja es būtu kārlēns no nāves ēnā” — emmm, KOO?

Vēl tur atradu iedvesmu jaunu recepšu meklējumiem:

  • “basturmas recepte” — mazticami, bet varbūt kādreiz saņemšos pamēģināt kaut kādu gaļas kaltēšanu.
  • “marcipāna torte” — jā, tas man arī garšotu🙂
  • “deserti latvijas gaume” — nezinu, vai būs laiks un atbilstoši resursi, bet Latvijas specifiskas receptes, jo īpaši deserti mani tiešām interesētu.
  • “kulinarija ka pagatavot sokolades desu” — o, šitais ir pietiekami vienkārši, lai kaut kad pārskatāmā laikā pat taptu.
  • “pildīta paprika ar vistas fileju”
  • “kuka kas nav jacep”
  • “sokolades brendija kuka”
  • “kuka ar pekanriekstiem,datelem un mascarpone sieru”

Dažas lietas šajā blogā tuvākajā laikā tiešām nebūs:

  • “receptes ar desu” — desu bez E-sazinciktur nopirkšana ir pārāk sarežģīta, lai es ņemtos vēl ar desu receptēm.
  • “skāba krējuma mērce” — piedod, man galīgi negaršo skābais krējums mērcēs.

Un ir daži vaicājumi, kas lai gan ir pilnīgi saprotami, tomēr izskatās perversi: “makaroni ar galu”, “zavēta gaļa”.

Un ir ļoti patīkami, ka ir arī vaicājumi “laumate”. Tas ir, ka ir cilvēki, kas meklē tieši šo vietu.🙂


Responses

  1. par Latvijas desertiem.🙂 mūsu pašu parastais ogu ķīselis. no manas pieredzes – Sibīrijas latvieši bija šokā, ka mannas putra kaut kur iebāzta un tā nav zapte, bet vācieši brīnījās, kāpēc ogu mērce tik škidra un tik daudz.

  2. Tu saki “ogu ķīselis”, bet apraksti to kā bubertu…

  3. Jā, meklējamās frāzes var kolekcionēt, un tās atkal rosina labas idejas. Ģeniāla doma.🙂


Vēlies kaut ko piebilst?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

Kategorijas

%d bloggers like this: