Posted by: Lauma | 2012-03-25

Biezpiena blokmāja

Manam brālim garšo trijstūrainās briezpiena mājiņas, tāpēc mēģināju tās pagatavot. Internets ar pilns ar receptēm par šo tēmu, tomēr es kaut ko pamanījos sajaukt un pildījums sānāca tik šķidrs, ka mājiņas uztaisīt nebija iespējams. Sakrāmēju kārtās ar mājiņām paredzētajiem cepumiem, atstāju uz nakti nostāvēties un sanāca lieliska torte — liela māja, nevis daudzas maziņas. Daudzdzīvokļu blokmāja.

Diemžēl ar dokumentāliem avotiem to apliecināt nevaru, tomēr domāju, ka biezpiena mājiņām vismaz pēdējos 50 gadus vajadzētu būt salīdzinoši “latviskai” receptei.

Ēdiena tips: kūka;
Sarežģītība: viegli, nav jācep;
Roku ķēpāšana: vidēja;
Recepte no bērnības atmiņām.

  • 900g vājpiena biezpiena (5 paciņas);
  • 100ml saldā krējuma (35%);
  • 50g cukura;
  • ~380g marmelādes (man bija pa paciņai Laimas “Gundegas” un “Vijolītes”);
  • 1–2ēdk. citrona sukāžu (var aizvietot ar marmelādi);
  • 540g plakanu smilšu cepumu (3 paciņas “Selgas”);
  • 100g tumšās šokolādes (60-70%);
  • 2ēdk. Cointreau (apelsīnu liķieris, bet var aizvietot ar citu smaržīgu alkoholu vai nelikt vispār);
  • 2ēdk. kokosa skaidiņu.

Biezpienu ieliek kokvilnas lakatiņā un pēc iespējas nospiež sūkalas. Marmelādi sagriež nelielos gabaliņos.

Samaisa biezpienu ar cukuru un pusi saldā krējuma. Kvadrātveida kūku formas (~25 x 25 cm) dibenu noklāj ar cepamo papīru (es  izmantoju formu ar noņemamām malām un papīra malas iespiežu starp formas malām un dibenu).

Formā kārto vienu kārtu cepumu (man sanāca, ka vienā kārtā labi saliekas 16 cepumi; “Selgas” paciņā ir 17), tad virsū pusi biezpiena masas, tad otru kārtu cepumu, tad otru pusi biezpiena masas. Virsu nosedz ar trešo kārtu cepumu.

Ūdenspeldē maisot uzkarsē gabaliņos salauztu šokolādi kopā ar atlikušo krējumu (50ml). Izslēdz krāsni, kas sildīja šokolādi, un piemaisa alkoholu. Ar šokolādes masu vienmērīgi noziež kūkas virsu, aizziežot visas šķirbiņas, lai biezpiena masa nelien ārā (nav jau liela nelaime, ja arī lien, bet nu smukumam :D). Nokaisa ar kokosriekstu skaidiņām.

Kūku ar visu formu satin pārtikas plēvē un liek uz nakti nostāvēties ledusskapī.

Piezīmes.

Cukurs jāpievieno “pēc garšas” — es pieliku 100g un bija par daudz, ceru, ka ar 50 būs labi. Nedaudz cukura var pielikt arī šokolādes glazūrai.

Šokolādi droši vien var kausēt mikroviļņu krāsnī, ja tāda ir. Man nav😀. Kausējot uz plītas, ūdenspelde ir vajadzīga, lai varētu kontrolēt šokolādes tempratūru — lai šokolāde katla apakšā nepaspētu sadegt, kamēr pārējā daļa kūst. Bet tā kā man ir biezais, siltumu vienmērīgi izkliedējošais un nepiedegošais katls, tad es šokolādi kausēju tajā vienkārši uz plīts uz mazas uguntiņas, rūpīgi maisot.


Vēlies kaut ko piebilst?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

Kategorijas

%d bloggers like this: