Posted by: Lauma | 2016-01-22

Līča kafija

Es gan biju apņēmusies vairs nerakstīt rakstus, kuros mans ieguldijums ir tikai receptes atrašana un varbūt varbūt vēl iztulkošana, taču šoreiz izdarīšu izņēmumu – negribu pati pazaudēt šo recepti pēc tam, kad beidzot, beidzot esmu atradusi Īsto.

Lai iegūtu melno, aromātisko dzērienu, ko saucam par kafiju, kafijas pupiņas tiek diezgan spēcīgi grauzdētas – šis laikam ir plaši zināms fakts. Taču pēdējā laikā veikalos ir parādījusies zaļā kafija (t.i., negrauzdētā), kas reizēm tiek pozicionēta par panaceju visām dzīves problēmām. Brīnumu un brīnumēdienu nav, taču jauni ēdieni un dzērieni ir interesanta lieta, kuru apgūšana reizēm saistās ar izmēģinājumu un kļūdu metodi.

Manu uzmanību zaļajai kafijai pievērsa mamma, kurai ar to saistījās senas, romantiskas atmiņas – vairāk nekā 10 (15?)  gadus atpakaļ viņai kā suvenīrs no Saūda Arābijas tika atvests un vārīts kaut kas, kas saturēja kardamonu un zaļo kafiju, un garšoja pavisam savādāk nekā pierastā kafija. Toreiz tas tika nosaukts vienkārši par “arābu kafiju”. Pēc tam uz gadu gadiem šis dzēriens tika piemirsts, jo Latvijā nekā tāda nebija un turieni neviens nebrauca.

Pirmais mēģinājums samalt zaļās pupiņas un pielikt daudz kardamona man šķita izcili jocīgs labākajā gadījumā, un vienkārši negaršīgs sliktākajā. Arī Interneta palīdzība šajā jautājuma vispirms bija mulsinoša – par arābu kafiju mēdz saukt gan turku kafijas variantu, gan līča jeb Saūdi kafiju. Turku kafiju gatavo no smalki samaltām un nepārprotami grauztētām kafijas pupiņām – šo dzērienu esmu dzērusi Stambulā, tas ir specifisks un interesants, bet tas ir kaut kas pilnīgi cits. Par to uzrakstīšu, kad būšu sīkāk (un praktiskāk) iepazinusies ar gatavošanas niansēm.

Savukārt Saūdi jeb līča kafiju patiesībā gatavo no viegli, viegli apgrauzdētām pupiņām, tāpēc ar pirmo lasījumu es nesapratu, ka tā ir īstā recepte. Bija jāpaiet kādam laikam un man bija jāuztaisa otrs gūglēšanas maratons, lai es nokļūtu pie šīs receptes no Nordic Recipe Archive.

Visiem, kas māk angliski, iesaku vadīties pēc dotās receptes un apraksta, tomēr zemāk dodu arī konspektīvu tulkojumu/pārnesumu – variantu, kas izmanto šeit pieejamus traukus un paņēmienus.

  • ~250 ml ūdens,
  • zaļās kafijas pupiņas (domāju, ka malta te nederēs, jo vajag gauzdēt),
  • 1 tējk. saberztu kardamona sēklu,
  • šķipsniņa safrāna,
  • maza šļuciņa rožūdens,
  • var pievienot arī kanēli vai pāris krustnagliņas,
  • dateles piekošanai klāt (recepte iesaka svaigas, bet tādas Latvijā neesmu redzējusi, lietoju žāvētās mīkstās dateles).
  1. Kafijas pupiņas cepeškrāsnī 180-200 grādu temperatūrā, reizēm apmaisot, apgrauzdē līdz tās klūst viegli zeltainas. Atdzesē, samaļ kafijas dzirnaviņās. Ja dzirnaviņas ļauj to regulēt, tad maļ drusku rupjāk kā espresso, ja nē, tad maļ kā nu sanāk, pēc iespējas vienmērīgi🙂
  2. Katliņā uzvāra ūdeni. Tad pieber 1 tējkaroti kafijas, un mazītiņas uguntiņas vāra 10-12 minūtes.
  3. Pieber kardamonu un kanēli/krustnagliņas, ja tādas lieto. Lēni vāra 2 minūtes.
  4. Noņem katliņu no uguns, ļauj tam nemaisot 1-2 minūtes nostāties, lai kafijas biezumi nogrimst.
  5. Pieliek safrānu un rožūdeni, ļauj vēl pāris minūtes ievilkties.
  6. Pasniedz mazās krūzītēs un kopā ar datelēm.

Mani mazliet pārsteidza novērojums, ka šāda viegli apgauzdēta kafija maļot ļoti smaržo pēc halvas. Cik zinu, sakara tur nekāda, bet asociācijas ir spēcīgas.

Pēc šīs receptes gatavotais dzēriens tika iedots uz pārbaudi arī mammai un viņa atzina, ka, jā, šis beidzot esot īstais.

Kad šo kafiju taisa mans draugs, viņš liek kanēļa vietā Sorrentor kafijas garšvielu maisījumu – arī tā ir labi.

 


Vēlies kaut ko piebilst?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

Kategorijas

%d bloggers like this: