Posted by: Lauma | 2016-06-17

Majonēze

Lasot vēsturisku daiļliteratūru, majonēze reizēm tiek pieminēta kā tik svarīgā, tik klasiskā, taču grūti pagatavojamā lieta, kas ne vienai vien jaunajai mājsaimniecei ir radījusi izmisumu un asaras. Taču tagad ar blendera palīdzību tas vairs nav grūti.

Receptes pamats nāk no Epicurious:

  • 1 liela ola,
  • ~4 tējk. citrona sulas,
  • 1 tējk. Dižonas sinepju,
  • 0,25 tējk. sāls,
  • 0,25 tējk. baltu (klasiski) vai melnu piparu,
  • 200-250 ml neitrālas garšas eļļas.

… un gatavošanas process ir visnotaļ vienkāršs. Vispirms sablenderē kopā visas sastāvdaļas, izņemot eļļu. Tad uzliek blenderim vāciņu, ieslēdz blenderi vidēji lēnā režīmā un pa atveri vāciņā lēnām lej klāt eļļu, kamēr majonēze sasniedz vēlamo biezumu. Oriģinālajā receptē dotie 250 ml ir vai nu uz ļoti lielu olu vai uz īpaši biezu majonēzi. Man pašai labāk patīk drusku šķidrāka.

Taču velns slēpjas niansēs, kā reizēm saka angļi: eļļas izvēle plaši variē iegūstamā produkta garšu. Šeit viedojas dillema: patērēšanai necepot veselīgākas / uzturvielām bagātākas skaitās nerafinētās augu eļļas, taču tām bieži piemīt visādas īpatnējas piegaršas, kas majonēzi padara nebaudāmi īpatnēju. Mani eksperimentālie novērojumi ir šādi:

  1. Nelieto majonēzē eļļu veidus, kuri tev negaršo arī salātos – majonēze eļļas īpatnējo garšu pastiprina līdz negaidītam apjomam.
  2. Man likās, ka ar nerafinētu olīveļļu ir par traku.
  3. Nerafinēta rapšu eļļu var pielikt drusciņ, bet ne vairāk par ceturto daļu visa eļļas apjomu.
  4. No visa līdz šim mēģinātā man vislabāk garšo ar vīnogu kauliņu eļļu.
  5. Internetos runā, ka vistuvāk veikala majonēzei sanāk ar rafinētu rapšu eļļu, bet to es vēl neesmu izmēģinājusi.
  6. Ja majonēze garšo mazliet dīvaini, tad lietojot to nelielās devās (uz lielu rosola bļodu, piemēram), īpatnējā garša mēdz izlīdzināties un pazust starp citām.

Siera majonēze (mans mīļākais variants)

Pirms majonēzes taisīšanas sagatavo apmēram trešdaļu līdz pusi mērtases (85-125ml) smalki sarīvēta parmezānveidīga siera (Es lietoju tādu diezgan pamaigu, 12 mēnešus noturētu. Stiprajiem droši vien mazāk vajag). Pusi siera sablenderē kopā ar olu pirms eļļas pievienošanas (tas dod sierainu garšu), otru pusi iemaisa gatavajā majonēzē (tas dod ēdot sataustāmus siera kriksīšus).

Labojums: siera daudzums sākotnēji bija norādīts kļūdains – pārāk liels.

 


Responses

  1. siers majonēzē izklausās ļoti gardi!

  2. Jā, siera majonēze ir ok. Pašam garšo provances …


Vēlies kaut ko piebilst?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

Kategorijas

%d bloggers like this: